• 19
    sep

    De impact van de lage rente op het pensioen

Een huis kopen is dankzij de lage rente voordelig en sparen levert tegenwoordig niets op. Maar de lage rente heeft ook gevolgen voor het pensioen. Kortingen van pensioenen worden hierdoor steeds waarschijnlijker.

De rentestand en de dekkingsgraad
De stand van de rente is belangrijk voor pensioenfondsen. Het is vergelijkbaar met de spaarrente. Als je over 20 jaar 1.000 euro nodig hebt en de rente is 1% dan moet je nu 820 euro op je bankrekening hebben. Na 20 jaar rente te hebben ontvangen, kom je dan namelijk uit op 1.000 euro. Is de rente 4% in plaats van 1% dan hoef je nu maar 464 euro in kas te hebben om over 20 jaar 1.000 euro op de bank te hebben staan. Voor pensioenfondsen geldt eigenlijk hetzelfde. Pensioenfondsen moeten alle pensioenen die nu en in de toekomst uitgekeerd gaan worden (de verplichtingen) tegen een bepaald rentetarief berekenen. Zo wordt bepaald hoeveel geld er nu al in kas moet zijn. Hoe lager de rente, hoe meer geld er nu in kas moet zijn en dus hoe hoger de verplichtingen. Omdat de dekkingsgraad de verhouding is tussen de verplichtingen en bezittingen (hoeveel geld er daadwerkelijk in kas is), daalt de dekkingsgraad als de verplichtingen stijgen.

Pensioenkortingen dreigen
Misschien heb je in de media gehoord dat veel pensioenen in 2020 waarschijnlijk moeten worden verlaagd. Veel pensioenfondsen staan er niet zo rooskleurig voor. Ook de laatste maanden is de rente nog verder gedaald. Pensioenfonds NIBC merkt het effect van de dalende rente natuurlijk ook: je ziet dit terug in de dalende dekkingsgraad van de afgelopen maanden. De zogenaamde DNB dekkingsgraad beweegt bij Pensioenfonds NIBC richting de kritieke dekkingsgraad van 95,3%. Als de DNB dekkingsgraad eind dit jaar onder deze kritieke dekkingsgraad uitkomt, wordt het aannemelijk dat in het herstelplan extra maatregelen – waaronder het korten van de pensioenen -  nodig zullen zijn om binnen 10 jaar uit herstel te komen.