• 18
    sep

    Wie is Mark Gertsen?

Het pensioen bij NIBC wordt mede mogelijk gemaakt door je eigen collega’s. Zij steken naast hun dagelijks werk meerdere uren per week in het reilen en zeilen van het pensioenfonds. Wie zijn deze collega’s? En waarom vinden ze het pensioenfonds zo belangrijk? Mark Gertsen is secretaris van de risicomanagement commissie. “Ik wil mijn pensioen niet slechts van de zijlijn volgen”

Even voorstellen.. wie ben je?
Mijn naam is Mark Gertsen en ik woon samen met mijn vriendin in Voorburg. Zij werkt fulltime in het primair onderwijs in Den Haag. We kunnen dus gemakkelijk beiden op de fiets naar werk en vinden een auto dus ook niet nodig. Naast het werk bij NIBC vind ik heerlijk om te squashen, dat doe ik dus ook 2x per week. Verder heb ik een achtergrond in macro-economie, met een focus op banking & finance. Deze kennis kan ik dus goed inzetten bij het pensioenfonds.

Hoe lang werk je bij NIBC en wat is je functie?
Ik werk nu ruim anderhalf jaar bij NIBC in de Strategy & Business Development afdeling van Retail Banking. Wij vormen een langetermijnplan waarbij we proberen te anticiperen op hoe de wereld er over 5 tot 10 jaar uit zal zien, rekening houdend met bijvoorbeeld (technologische) trends. Daarnaast houden we ons bezig met alle nieuwe initiatieven binnen Retail Banking en bedenken we nieuwe producten en diensten. Zo zijn we van plan Retail Banking uit te breiden met een derde hoofdproduct (naast Sparen en Hypotheken) en hebben daarvoor recent een FinTech bedrijfje gekocht. Zij beschikken over een schaalbaar technologieplatform waarbij particulieren volledig digitaal een krediet kunnen afsluiten voor investeringsgoederen in en rondom het huis.

Wat is je rol bij het pensioenfonds en wat houdt dat in? 
Bij het pensioenfonds vervul ik sinds april 2019 de rol van secretaris van de risicomanagement commissie. Deze commissie ondersteunt het bestuur door het in kaart brengen van financiële en niet-financiële risico’s. Deze laatste vorm van risico’s bestaat onder anderen uit operationele, juridische en IT-risico’s. Uiteraard heeft elk van deze risico’s uiteindelijk toch ook weer een financiële invalshoek.

Hoe vaak verdiep jij je in je pensioen en waarom?
Om eerlijk te zijn heb ik me, voordat ik bij het pensioenfonds begon, nog nooit echt bezig gehouden met mijn pensioen. Grotendeels komt dit omdat het nog vrij ver weg is voor mij (zo’n 40 jaar…hopelijk). Desalniettemin vond ik het, gezien de maatschappelijke discussies omtrent dit topic, belangrijk om me hier verder in te verdiepen. Hoe kan dat beter dan jezelf er middenin te zetten door mee te helpen in de organisatie van het NIBC pensioenfonds? Vanaf dat moment let ik veel meer op alle nieuwsberichten die betrekking hebben op pensioenfondsen en probeer ik meteen te bedenken wat voor gevolgen dat zou kunnen hebben voor ons pensioenfonds. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de jongeren ook vertegenwoordigd zijn in het pensioenfonds, omdat besluiten die nu worden genomen erg veel invloed kunnen hebben over hoe onze toekomstige pensioenpot eruit komt te zien. Ik wil later niet terugkijken en zien dat ik deze ontwikkelingen slechts van de zijlijn heb meegemaakt zonder verantwoordelijkheid te hebben genomen om daar zelf iets aan te doen.

Wat zou jij doen om je pensioen aan te vullen?
Ik heb een eigen beleggingsportefeuille die ik elke maand verder probeer uit te breiden. Je merkt echter nu wel dat het vrij lastig is om goede investeringen te vinden die enigszins renderen. Verder kijk ik naast het aflossen op (lees: investeren in) mijn eigen huis ook naar investeringen in vastgoed voor verhuur om zo additionele cashflow dan wel inkomen te genereren.