Actueel

  • 12
    dec

    Wie is Yusuf Savas?

Het pensioen bij NIBC wordt mede mogelijk gemaakt door je eigen collega’s. Zij steken naast hun dagelijks werk meerdere uren per week in het reilen en zeilen van het pensioenfonds. Wie zijn deze collega’s? En waarom vinden ze het pensioenfonds zo belangrijk? Yusuf Savas vertelt hoe zijn interesse in pensioen werd gewekt en hoe zijn taak ‘zoek rendement’ ontstond.

Even voorstellen…

Mijn naam is Yusuf Savas en ik woon in Den Haag. Ik ben opgeleid als bouwkundig ingenieur en ik heb een passie voor architectuur en geschiedenis. Na mijn opleiding Bouwkunde heb ik een Master in Bedrijfskunde afgerond. Sinds 3,5 jaar werk ik bij NIBC binnen het team Commercial Real

Estate. Wij financieren de meest bijzondere en complexe vastgoedprojecten van Nederland. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het analyseren en structuren van bouw- en vastgoedtransacties. Sinds juni 2018 ben ik het jongste lid van Pensioenfonds NIBC en maak ik onderdeel uit van de Beleggingscommissie.

“Ik wil stoppen met het pensioenfonds”

Na mijn opleiding Bouwkunde startte ik als trainee bij het Ontwikkelingsbedrijf van de Gemeente Amsterdam. Als 21-jarige ambtenaar maakte ik vroeg kennis met de pensioenwereld. Ik werd overvallen met (historisch) lage dekkingsgraden, de verhoging van pensioenpremies en de kredietcrisis. Als naïeve pensioendeelnemer belde ik het callcenter van ABP op. Ik informeerde APB dat ik wilde "stoppen" met het pensioenfonds. Ik zou het zelf wel beter kunnen. Die call is mislukt. ‘Zoek rendement’ was het enige advies. Zeker in mijn geval: ik moest nog 45 jaar werken. Op dat moment begon mijn interesse naar de pensioenwereld en de zoektocht naar rendement. Kort daarna maakte ik de overstap naar de financiële sector.

Yusuf zoekt nog steeds naar rendement

Als lid van de Beleggingscommissie van Pensioenfonds NIBC adviseer ik samen met collega-commissieleden het bestuur over het vermogensbeheer. Hoe beleggen we? Wat is onze strategie en met welke performance monitoring werken we? Een grote verantwoordelijkheid natuurlijk, want het pensioenfonds moet ervoor zorgen dat het opgebouwde vermogen en de premies goed worden belegd, zodat er nu én in de toekomst genoeg vermogen is om de pensioenen te kunnen betalen. Mijn taak voor ‘zoek rendement’ is hiermee nog niet voltooid, eigenlijk is het pas net begonnen.