Vlak voordat je met pensioen gaat kun je een aantal keuzes maken.

Keuze 1: wanneer ga je met pensioen

Standaard gaat je pensioen in als je 68 jaar wordt. Je kunt kiezen om eerder met pensioen te gaan. Op zijn vroegst kun je op je 58e met pensioen. Als je je pensioen eerder in laat gaan, wordt je pensioen wel lager. Het pensioen wordt dan namelijk langer uitgekeerd. Houd ook rekening met wanneer je voor het eerst een AOW-uitkering krijgt.

Keuze 2: deeltijdpensioen

Een andere optie is deeltijdpensioen. Je gaat dan voor een deel met pensioen en je blijft voor een deel werken. Een deel van je pensioen gaat wel al in. En voor het andere deel krijg je je salaris.

Keuze 3: verhouding ouderdomspensioen en partnerpensioen

Je kunt kiezen om een deel van je ouderdomspensioen om te zetten in partnerpensioen. Je ouderdomspensioen wordt lager, je partnerpensioen hoger. Andersom kan ook: je kunt het partnerpensioen inruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Als je geen partner hebt, is dit een logische keuze.

Keuze 4: een variabele uitkering

Standaard krijg je elke maand een gelijke pensioenuitkering. Maar je kunt ook kiezen voor een variabele uitkering. Je krijgt de eerste jaren een hoger pensioen, daarna een lager pensioen. Dit noemen we een ‘hoog-laag’-pensioen. Andersom is ook mogelijk: de eerste jaren een lager pensioen, daarna een hoger pensioen.

Maak je keuze

Drie maanden voordat je 68 wordt krijg je een overzicht van de hoogte van je pensioen als je het pensioen standaard in laat gaan. Je kunt vervolgens je keuzes doorgeven. Je ontvangt een offerte met de nieuwe pensioenbedragen. Pas al je akkoord gaat met deze offerte worden je keuzes definitief gemaakt. Als je eerder met pensioen wilt, moet je dit drie maanden voor je gewenste pensioendatum aan het pensioenfonds doorgeven.